Referat fra infomøde den 16/1 2019 i Sankt Gertruds Børnehave
Tilstede: 100 spørgelystne forældre og andre interesserede.
Panelet bestod af: Skoleleder Jan Magnussen, Kirstine Kuntz, Alma Olivero og Hanna Helena Bjørnøe fra bestyrelsen og Frederikke Larsson, konsulent.
Jan Magnussen bød velkommen og indledte med en status på Byens Steinerskole. Herefter var der spørgsmål fra de fremmødte.
Placering, grund og bygninger
Byens Steinerskole har i samarbejde med DSB og Cramo Adapteo fundet en placering på Otto Busses vej. Andre projekter, der bliver vores naboer er bl.a. Oehlenschlægersgade skole og studieboliger.
I det grønne område bagved skolen bliver træbarakkerne renoveret til forskellige aktiviteter, som skolehaver, butikker m.m. De planlagte aktiviteter understøtter alle vores pædagogik og harmonerer fantastisk med vores værdier og vision om at være et aktivt kulturcentrum med aktiviteter og værksteder om aftenen og i weekenden.
Skolen lejer pavilloner af Cramo Adapteo, som er specialister i pavilloner, der er bygget og godkendt til skolebrug. På den måde kan vi komme hurtigere og billigere i gang, end hvis vi skulle ombygge en anden eksisterende bygning til skole.
Den store opgave for os og for Jer forældre ligger i at skabe nogle grønne udearealer for børnene på grunden.



Økonomi og skolepenge
Skolepengene vil inkludere: skolepenge, skolemad, SFO/klub, instrumentalundervisning, ture og skolerejser m.m. Den samlede pris bliver 3.100,- i 11 måneder. Vi forventer, at skolepengene kan nedbringes lidt efter lidt efter 2021.
Ved indmeldelse betaler forældrene en fradragsberettiget donation på 5.000,- Pengene indbetales til en byggefond, der hører til skolen.
Ved skolestart betales et depositum på 3 måneders skolepenge. Depositum modregnes skolepengene i de 3 sidste betalingspligtige måneder.
Som nystartet skole har vi mange udgifter til at indrette skole og skabe gode udearealer for børnene. En ny friskole får først udbetalt statstilskuddet i oktober/november. Da vi ikke har en egenkapital, kræver banken, at skolen kan stille en økonomisk sikkerhed indtil da.
Vi arbejder stadig på forskellige modeller for en løsning på dette. Én af modellerne kunne være, at skolepenge for august, september og oktober betales ved skolestart. Alternativt kunne man også bede om donation fra dem, der begynder i børnehaveklasse næste år.
Det står stadig åbent, og vi melder tilbage så snart, vi ved mere.
Optagelse af børn
I slutningen af januar bliver der sendt et link til en ansøgning om optagelse. Alle, der er skrevet på venteliste, vil modtage linket til skemaet, der indeholder personlige oplysninger om barnet og forældrene. Skemaet skal underskrives af forældrene og returneres senest den 7. februar.
Skemaerne overholder naturligvis persondataforordningen.
Herefter vil klasserne blive sammensat ud fra anciennitet i forhold til opskrivningstidspunkt, barnets særlige behov, kønsfordeling o.l.
Der vil blive givet besked, om barnet er optaget i slutningen af februar.
Q&A
Hvor mange elever er skrevet op?
Der er d.d. mere end 600 børn skrevet op, heraf 290 til skolestart i 2019.
Er der nok elever til at fylde de andre klasser?
Der er venteliste til alle klassetrin. Ventelisten til børnehaveklassen er dog den længste.
Der er også børn på venteliste til klassetrin over 5. klasse.
Hvor mange elever vil der være i hver klasse?
Der vil være op til 28 elever i en klasse, et antal som giver klassens sociale liv optimale muligheder for at blomstre, da det enkelte barn således har en bred kreds af børn at relatere til. Det er vores erfaring, at sammensætningen af elever i klassen har større indflydelse på resultatet end antallet af elever.
Er det et stort skift at komme fra en anden slags skole?
Byens Steinerskole tilbyder som udgangspunkt skoletilbud t.o.m. 5. klasse, fordi erfaringen viser, at jo yngre barnet er, desto hurtigere går tilpasningen og accepten af nye arbejdsmetoder. Det er selvfølgelig også vigtigt, at forældrene bakker op om skoleskiftet, så deres entusiasme kan smitte af på barnets lyst til at prøve alt det nye, der ligger i undervisningsformen og fagene.
Hvad med børn med særlige behov og specialundervisning?
Hvis barnet er blevet udredt af den kommunale Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR), vil skolen modtage midler til at gennemføre specialundervisning. Det er forældrenes opgave at informere om dette i forbindelse med de papirer, der skal udfyldes inden optagelsessamtalen, og punktet vil selvfølgelig også indgå i optagelsessamtalen. Skolen vil få tilknyttet en skolepsykolog, der vil understøtte det fremadrettede PPR-arbejde.
Vil der være mulighed for fysisk aktivitet, og hvordan er det en del af skoledagen?
Ja! Det er en vigtig del af undervisningen og læreplanen for steinerskoler, at fysisk aktivitet og bevægelse indgår i undervisningen. I de boglige fag indgår bevægelse som en naturlig del – som fx. at hoppe tabeller i matematik. Men bevægelse indgår også helt naturligt i løbet af skoledagen, hvor hoved, hjerte og hånd stimuleres gennem dagens afvekslende skiften mellem hovedfag, sprog, musik og sang, skiftende værkstedsfag, eurytmi, madlavning, havebrug og idræt. Vi planlægger at bruge idrætsfaciliteterne i Bavnehøj-Hallen til idræt i de større klasser.
Hvor lang er skoledagen?
Som friskole skal vi stå mål med Folkeskolen, men vi er ikke underlagt kravene til Folkeskolen om at tilbyde heldagsskole.
Skoledagene slutter derfor tidligere end på de fleste folkeskoler.
Timetallet varierer naturligvis fra klassetrin til klassetrin: børnehaveklassen slutter typsik omkring kl. 13. Klasserne i indskolingen har ofte timer til kl. 14. Herefter vil der være SFO og klub for eleverne i 4. og 5. klasse.
Er der kontinuitet i de forskellige undervisningstimer?
Ja! Hvert klassetrin på en steinerskole har et tema, der binder alle fagene på klassetrinnet sammen. Tværfaglighed og dybdelæring er steinerpædagogikkens særkende.
Alle skoledage begynder med hovedfag, hvor der undervises i det samme fag i en periode på 3-4 uger. Temaet i hovedfag inddrages i fagtimerne i løbet af perioden.
Der vil blive afholdt et møde i foråret for de, der gerne vil vide mere om steinerpædagogik. Alle er velkomne. Tid og sted bliver meldt ud i et nyhedsbrev snart.
Er Byens Steinerskole teknologi-forskrækket?
Nej, vi er ikke teknologiforskrækkede, men vi mener ikke, at brug af computere bør indgå i de yngre klasser. I de yngre klasser arbejdes der målrettet med tekst, formidling, billeder og æstetik ud fra en praktisk erfaring.
Børn får således mulighed for at lære den virkelige verden at kende, før de for alvor kaster deres opmærksomhed på den virtuelle verden.
Først senere i skoleforløbet vil arbejdsprocessen udvides til også at gælde digitale redskaber.
Skoletiden skal være fri for mobiltelefoner, det gælder også i frikvartererne. Vi vil med dette tiltag opmuntre eleverne til at være nærværende i samværet med de kammerater, de har omkring sig.
Hvornår ansættes lærere og pædagoger?
Vi har allerede fået mange henvendelser fra mange forskellige lærere.
Vi opslår et stillingsopslag i slutningen af januar. I må meget gerne dele det på SoMe.
Ansættelsessamtaler er planlagt til uge 8 og 9.
Bliver der optagelsessamtaler?
Nej! Det bliver desværre for stort et arbejde at have samtaler med 190 børn og forældre inden skolestart.
Vi afholder forældremøder i foråret, når vi har ansat klasselærere. Her vil I kunne møde Jeres klasselærer, de forskellige faglærere og pædagoger.
Vi forventer, at møderne finder sted i maj.
Når der ikke er optagelsessamtaler til børnehaveklassen, får vi så et møde om barnet inden første klasse?
Ja. Der bliver rig mulighed for at få samtaler med klasselæreren inden første klasse. Det er en del af samarbejdet mellem forældre og skole, at der løbende bliver afholdt møder og samtaler mellem forældre og lærere.
Hvor meget skal forældrene engagere sig i skolen? Er det hver lørdag?
Steinerskolerne har en tradition for, at forældrene hjælper til, og det har vi som en nystartet skole også brug for.
Der vil være 4-6 lørdage om året, hvor skolen holder årstidsfester. Her vil der typisk også være foredrag for forældrene, elevoptrædener, Åbent Hus m.m.
Hvordan klarer steiner-elever sig, når de forlader skolen?
Alle danske og internationale undersøgelser viser, at steiner-elever i høj grad ligner elever fra andre grundskoler, hvad angår job- og erhvervssituation efter endt uddannelse.
Elever, der søger på universitetet gennemfører i højere grad deres uddannelse og har færre studieskift.
Universiteterne er generelt glade for at modtage steiner-elever.
Den nye steiner-HF er karakter- og eksamensfri og giver adgang til universiteter og andre videregående uddannelser. Der skal søges gennem kvote 2 med elevernes vidnesbyrd, da der ikke gives karakterer.
Hvad er Jeres plan/vision for skolen?
Byens Steinerskole bygger på steinerpædagogiske principper, hvor der er fokus på at undervise til hoved, hånd og hjerte. Skolebevægelsen har eksisteret i 100 år, og der er mere end 1000 skoler i verden. Så vi læner os ind i en meget lang tradition.
Der sker meget på uddannelses- og skolefronten i disse år – også i steinerskolebevægelsen, og vi mener, at det forpligter at starte en ny steinerskole i 100 året for steinerpædagogikken. Vi vil derfor se med friske øjne på de essentielle værdier og intentioner i pædagogikken og bringe disse i spil for at skabe den bedste skole.
Vi vil gerne, med afsæt i de steinerpædagogiske kerneværdier, skabe en moderne steinerskole, der aktivt forholder sig til vores tid og de behov, nutidens børn har.
En skole med fokus på at skabe et fælles læringsrum for alle, hvor vi i en tryg atmosfære kan indgå i et fællesskab om barnet, læringen og skolen.
Hvordan vil I sikre kontinuitet i lærergruppen?
Alle skal trives i skolen; børn,lærere og forældre udgør en vigtig trio. Vi ser skolen som en lærende organisation, hvor alle skal lære og udvikle sig.
At skabe et godt arbejdsmiljø er en stor del af visions- og værdiarbejdet. Bestyrelsen har taget initiativ til et sådant arbejde med lærere og bestyrelse i foråret 2019 med fagpersoner fra det engelske konsulentfirma Crossfields Europa.
Sammensætningen af erfarne og nye lærere giver optimale muligheder for mentorordninger, supervision og erfaringsdeling. Heldigvis har vi fået flere henvendelser fra erfarne steinerlærere, der gerne vil hjælpe skolen i gang.
Gode efteruddannelsesmuligheder for både nye og erfarne lærere og opbygningen af professionelle læringsfællesskaber er også vigtige fokuspunkter.
Er Otto Busses Vej ikke et gammelt forurenet DSB-område?
Al jord i København er forurenet. Det gælder også Otto Busses Vej.
Det stiller krav til, at skolegården skal ”kapsles ind”, så eleverne ikke er i direkte berøring med jorden.
Hele den grund, hvor skolen skal være er allerede dækket af stabilgrus for at “kapsle jorden ind”. Vores opgave bliver at “møblere” grunden med plantekasser, træer, buske og forskellige former for lege-aktiviteter.
Til det formål har vi allieret os med landskabsarkitekt Helle Nebelong, der har stor erfaring med at indrette sansehaver, samt Tagtomat, der er eksperter i at skabe urbane rum, bæredygtighed og grønne fællesskaber for skoler.
Vi er også i dialog med Haver til Maver.

Midlertidige pavilloner på en leje-grund lyder kedeligt. Er det det?
Vi er i dialog med arkitekter og landskabsarkitekter om, hvordan vi kan gøre pavillonerne velfungerende og interessante. Området er i hvert fald rigtig spændende!
Vi arbejder på at kunne blive på Otto Busses Vej – med tiden i permanente bygninger. Det er dog et spørgsmål, som først afgøres om nogle år og afgøres af mange faktorer. Derfor er der også et arbejde i gang med at se på alternative adresser på fx. Frederiksberg fra ca. 2022-23.
Hvad sker der efter de 3 års midlertidige leje af grunden? Kan skolen komme til at ligge i fx. Hvidovre?
Nej, det kan den ikke. Vi planlægger og arbejder på at blive på Otto Busses Vej. Men vi arbejder også på andre permanente løsninger. Vi er fx. i dialog om Frederiksberg Hospitals grund.
Har I en plan B?
Vi arbejder sideløbende på andre midlertidige løsninger – hvis det skulle ske, at byggetilladelsen fra Københavns Kommune ikke kommer i tide.
Vi skal have pavillonerne klar med ibrugtagningstilladelse 1. juni. Fra 1. juni og henover sommeren vil der blive brug for masser af kræfter fra forældrene til at gøre indretningen af klasselokalerne og udearealerne klar til skolestart i august.
Vi vil give besked senest 1. april, hvis planerne ændrer sig.